Ergonomie kuchyně

Desatero ergonomie pro Vaši kuchyň

Aby byla kuchyň tím příjemným místem, které máme rádi, měla by splňovat základní ergonomická pravidla. Tyto pravidla musí zabezpečit plynulé fungování základních činností, které v kuchyni vykonáváme (uskladnění, přípravu a konzumaci jídel a další navazující činnosti). Týká se to také umývání potravin a nádobí, skladování odpadků a uklízení. Jednotlivé činnosti vychází ze zákonitostí, vyplývajících z procesu přípravy jídel. Dispoziční řešení varného a mycího centra, jeho vztahu k chladničce, kuchyňské spíži a přípravných ploch musí respektovat minimální vzdálenosti, optimální pořadí a intenzitu využívání kuchyňských spotřebičů.

  1. Cesta od chladničky by měla pokračovat k odkládací ploše, dále k dřezu a k přípravné ploše až k varnému centru, které může být zakončeno servírovací plochou, tedy stolem, nebo barovou deskou.
  2. Přípravná plocha by měla být po obou stranách varného centra, aby bylo dostatek prostoru pro odkládání jak uvařených jídel, tak potravin, určených ke zpracování. Její šířka by neměla být menší než 40 cm. Samostatná přípravná plocha by neměla být menší než 80 cm.
  3. Dřez a myčka by měly být v těsné blízkosti, aby bylo ukládání nádobí logicky směřováno od oplachování do myčky co nejkratší cestou.
  4. Ukládání odpadků je logické v dřezové skříňce. Vzhledem k jejich třídění je výhodné pořídit tzv. sorter, což je vlastně systém odpadkových košů s plynulým otevíráním a těsnícím víkem.
  5. Otevírání horních skříněk můžete řešit výklopným systémem. Je to podstatně bezpečnější a pohodlnější. Výšku si určete podle vaší tělesné výšky tak, aby častěji používané nádobí bylo uskladněné v pohodlném dosahu.
  6. Výška pracovní desky se pohybuje mezi 85 - 105 cm. Ideální jsou různé výšky pro různé zóny. Varné centrum snese nižší výšku pro lepší přehled o průběhu vaření i v hlubokých hrncích. Dřez naopak může být postaven výše, aby vás nebolela při ohýbání se záda. Obecně by se výška pracovní desky měla přizpůsobit opět vaší tělesné výšce.
  7. Hlubší pracovní desky / více než 60 cm / umožňují umístění horních skříněk v nižší, snadněji dosažitelné poloze.
  8. Všechny části pracovní plochy by měly být dostatečně osvětleny. Nejlepší je jednolité světlo, které nevrhá příliš stíny, tedy delší zářivkové trubice.
  9. Dostatečné odvětrání je naprostou nezbytností zejména v dnešních kuchyních, které jsou často propojovány s ostatními obytnými místnostmi. Poslouží k tomu kvalitní digestoř, kterou je dobré umístit dostatečně vysoko tak, aby odtáhla co nejvíce pachů a par a současně nepřekážela při pohybu u sporáku. Klidně ji můžete umístit výše vaší hlavy.
  10. Systém úložných prostor musí být promyšlený, aby bylo jednoduché jeho použití pro všechny členy rodiny. Slouží k tomu moderní výsuvy a celá škála kovových systémů pro vnitřní organizaci.

Poptávka kuchyňské linky