Ergonomie pracovních prostor

Při úvodním jednání by si měl pracovník kuchyňského studia se zákazníkem objasnit názory na jednotlivé součásti kuchyně a rozdělení kuchyně na jednotlivé ergonomické pracovní prostory. Z polohy odpadů, přívodů elektřiny a vody si stanoví pozice jednotlivých sektorů pro umývací centrum, varné centrum a chladicí centrum s úložnými prostory. Spolu s tím se vyjasní názory na vybavení jednotlivých center. Umývací centrum se většinou skládá z dřezu s baterií a myčkou nádobí, varné centrum se vybavuje většinou troubou a varnou deskou, mikrovlnnou troubou, odsavačem par, chladicí centrum s mrazničkou a chladničkou (případně chladničkou v kombinaci s mrazničkou) doplňují skříňky na uskladnění zásob. Nábytkovou část kuchyně tvoří dolní a horní skříňky, stoly, židle, vysoké skříně a středně vysoké skříňky. V úvahách o umístění drobných spotřebičů, jako jsou mixér, robot, pressovač, kávovar, kráječ, šlehač, rádio, případně CD/DVD přehrávač a televizor, spolurozhoduje i možnost připojení do elektrických zásuvek.

Ergonomická pravidla a chyby

Aby byl pracovní pobyt v kuchyni příjemný, je třeba znát několik základních ergonomických pravidel. Zároveň se tím vyvarujeme některých do nekonečna se opakujících chyb, kterými jsou: digestoř s neodpovídajícím výkonem, nevhodné výšky i délky pracovních ploch, sporák umístěný až v rohu a celkově špatné řazení.

Začneme pracovní plochou. Minimum pracovní plochy činí 70 cm, optimální je délka 120 cm. Tento prostor pohodlně obsáhneme, dosáhneme na mytí, na vaření, pohodlně si rozložíme věci, se kterými právě pracujeme. Výška pracovní plochy je závislá na výšce postavy. Obecně platí, že výška pracovní plochy od podlahy by měla být 86 - 90cm (pro výšku 160 - 165 cm), více než 90 cm je pro vyšší postavy. Praktickým vylepšením je zvýšení dřezu v tzv. mycím centru, které tvoří dřez a odkládací plocha kolem něj. Jeho výška by měla být o 10 cm vyšší, než jsou ostatní pracovní plochy. Právě naopak varné centrum by mělo být o 10 cm nižší, než je okolní pracovní plocha. Je mnohem pohodlnější na vaření a zároveň máme větší přehled, v jaké fázi je náš obsah v hrnci. Dřez i sporák by měly být umístěny minimálně 30 cm od konce pracovní desky. Průchod mezi jídelním stolem a kuchyňskou linkou by měl být široký 120 až 140 cm, minimální vzdálenost je 100 až 105 cm. Tragická vzdálenost je 90 cm, na kterou se musí občas bohužel také přistoupit.

Magický trojúhelník

Spojením chladničky, sporáku a dřezu nám vyjde magický trojúhelník, někdy také nazývaný pracovní. Po jeho stranách uskutečňujeme většinu cest v kuchyni, a proto myslíme na to, aby součet jejich délek magického trojúhelníky nebyl moc velký. Udává se hodnota mezi 450 až 650 cm, optimální je obvod trojúhelníku do 6 m.

Umístění digestoře je různé, podle toho, zda máme plynovou či elektrickou desku. Digestoř nad elektrickou varnou plochou by měla být montována ve výšce alespoň 65 cm, nad plynovou je potřeba dodržet výšku alespoň 75 cm. Výška dolních skříněk by měla být kolem 86 cm, případně 91 cm ve variantě pro dlouhány, výška horních skříněk se řeší většinou hodnotou 72 cm nebo 90 cm. Umístění horních skříněk na stěně se volí tak, aby uživatelé kuchyně bez problémů do skříněk dosáhli.

nahoru

Kuchyňské linky

Vestavěné skříně

Nábytek a interiéry

Zákaznická linka
+420 774 222 112

E-mail
info@luxra.cz